Als Lisa van haar moeder niet naar haar vader mag… begrijpt ze dat niet. Logisch !

Zij kan zich nog niet overzien wat kortsluiting met iemand kan doen… wat het betekent. Zij wil ‘gewoon’ naar haar vader toe.

Daar sta je dan. Als moeder.
Je kind is boos op je, jij ontzegt de toegang tot de andere ouder. De waarom erachter… Sja daar heeft je kind in het heetst van de strijd echt geen boodschap aan.

Toegeven aan de wil van het kind, de behoefte… is ook geen optie. Met een al getriggerde kortsluiting in je hoofd, wil je het risico op verdere escalatie voorkomen.

Wat kun je dan wel doen ?

Met een boos kind.
Jij als boeman.
Je gezin willen beschermen,
ontzien van verder leed.
Erger voorkomen…

1. Stap zelf uit de situatie. Ga niet mee in de boosheid van het kind. Dit is niet wat je kind vraagt. Stap letterlijk een pas achteruit, haal adem. Zodat je de situatie kunt overzien.

2. Laat de emotie de emotie. De strijd aan gaan met… het willen veranderen van… Door het benoemen van de boosheid, geef je niet alleen erkenning aan dat wat er is, je neemt de kind hiermee ook serieus. Zij voelt zich meer begrepen. De lading kan er zo ook langzaam weer afglijden. Eraan trekken, houdt het juist in stand.

3. Wees oprecht en eerlijk. Maak contact met je kind, zodra hier weer ruimte voor is. De lading van de boosheid is gezakt, er is weer ruimte voor een andere beweging. Je kunt echt eerlijk benoemen wat er gebeurd. ‘Ik baal ook van de situatie, ik gun jou echt tijd met je vader, ik ben er ook wel eens boos om… en ik snap dat je het niet altijd begrijpt. Het voelt niet eerlijk. Ik vind het zelf ook lastig om te begrijpen/ weet zelf ook niet altijd wat wel/niet goed is om te doen. Wat ik wel weet… Mag ik je vertellen wat er nu gebeurd ? Zoals in het boek Papa’s Paraplu, vertel met simpele voorbeelden wat er aan de hand is. Benoem de storm, de buien. Na regen komt zonneschijn…dat is een fijn moment om weer contact te maken etc.

Wees ook mild naar jezelf…
Gespannen situaties vragen om oefening om ermee om te gaan. Reflecteer op jezelf. Neem je lessons learned mee.
Tuurlijk weet je vooraf niet altijd wat te doen in welke situatie. That’s life.
Reken jezelf er niet op af als het niet loopt zoals je graag wilt.

Ik noem de bovenstaande stappen ‘ even op de zachte steen gaan zitten ‘
> Stap achteruit, kijk naar wat is, beweeg weer vooruit met open eerlijke houding.

En weet, even niets zeggen is ook iets doen.
Soms een hele goede keus, als dit is wat nodig is.

?

Aanmelden oefening 'Bij mezelf komen'.

Vul hier onder je naam en e-mail in en ontvang de oefening 'bij mezelf komen'. Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ontvang ik regelmatig ook waardevolle tips & tools. 

Yes gelukt!